Codzienne gotowanie obiadów wydaje Ci się nużące, brakuje Ci pomysłów, a nierzadko zwyczajnie szkoda Ci czasu? Dowiedz się, jak gotować w szybkowarze i bez wyrzutów sumienia skorzystaj z pięknej pogody, porozmawiaj dłużej z przyjaciółką albo po prostu – pozwól sobie na przedpołudniową drzemkę!
Gotowanie w szybkowarze to nie tylko krótszy czas przyrządzania posiłku!
Powszechnie uważa się, że gotowanie w szybkowarze to wyłącznie skrócony czas przygotowywania posiłków. Chociaż jest to prawdą, należy pamiętać także o pozostałych zaletach naczynia – a tych jest naprawdę mnóstwo!
Jak gotować w szybkowarze powinni się przekonać nie tylko ci, którym zależy na oszczędności, ale także wszyscy, którzy nie lubią unoszących się zapachów podczas gotowania niektórych potraw. Gotowanie w takim naczyniu to sposób na mniejsze zużycie energii i wody. Dodatkowo – garnek nadaje się do gotowania różnych potraw i jest naprawdę łatwy w codziennym czyszczeniu! Ogromne znaczenie ma także materiał, z jakiego jest wykonany Twój egzemplarz – najwięcej korzyści gwarantuje stal nierdzewna.
Krótka instrukcja gotowania w szybkowarze
Szybkie i oszczędne gotowanie to także sposób na wygodne spożycie kolejnej porcji warzyw w ciągu dnia! Zwłaszcza że dzięki naczyniu te będą przyrządzone szybko i zdrowo! Zatem – jak gotować w szybkowarze? Zapoznaj się z krótką instrukcją i zrewolucjonizuj swoją kuchnię!
Garnek należy wypełnić w 1/3 wodą, a następnie umieścić w nim wybrane składniki. Kiedy wszystko jest gotowe, musisz szczelnie zamknąć naczynie i postawić bezpośrednio na palniku. Kolejnym krokiem będzie ustawienie odpowiedniej mocy grzania. Do momentu, w którym pokrywa szybkowaru się uniesie, a on sam zacznie gwizdać, nie musisz robić nic. Kiedy garnek da sygnał, zmniejsz moc grzania, zwracając uwagę, by naczynie wydawało wyłącznie cichy dźwięk. W tym momencie musisz zacząć odmierzać czas potrzebny do przygotowania konkretnej potrawy. Przykładowo – ziemniaki w szybkowarze ugotujesz w osiem minut, dowolną zupę w sześć, a pierś z kurczaka będzie gotowa już w kwadrans. Przyrządzenie gulaszu zajmie Ci około 20 minut, za to włoszczyzny – tylko pięć.
Gotowanie w szybkowarze jest bezpieczne!
Już wiesz, jak gotować w szybkowarze, dlatego zastanawiasz się, czy to jest bezpieczne? Oczywiście, że jest! Wszystko dzięki unikalnej i przemyślanej konstrukcji naczynia. Specjalny zawór bezpieczeństwa pozwala na swobodne ujście pary wodnej. Ze względu na budowę szybkowaru, nie zaleca się gotowania w nim kasz, ryżu i innych, drobnych produktów.