Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
Jak upiec kurczaka w piekarniku? Sprawdź, które naczynie okaże się odpowiednie!

Pieczony kurczak jest jednym z popularniejszych dań, jakie spotkać można na stołach w polskich domach. Odpowiednio przyrządzony smakuje każdemu, niezależnie od wieku. Aby uzyskać odpowiednią miękkość i soczystość, w połączeniu z zarumienioną, chrupiącą skórką, potrzebujesz specjalistycznych akcesoriów kuchennych. Sprawdź jak upiec kurczaka w piekarniku, by był smaczny i aromatyczny. 

Chcesz upiec kurczaka w piekarniku? Potrzebujesz dobrej jakości składników!

Oczywiście bez odpowiedniego mięsa żaden obiad nie będzie smaczny. Warto więc wybrać kurczaka ze sprawdzonego źródła. Ważna jest jego wielkość, ponieważ najlepszy efekt uzyskasz wtedy, gdy w całości zmieści się do garnka. Pamiętaj też o aromatycznych przyprawach i świeżych ziołach, bo to one przesądzają o smaku pieczonego w piekarniku mięsa. Na spód warto podłożyć kilka marchewek, które zapobiegają ponownemu wchłanianiu nadmiaru tłuszczu i umożliwią jego odlanie. Do tego potrzebujesz jeszcze czasu, gdyż kurczaka piecze się zazwyczaj półtorej do dwóch godzin.

Przygotuj dobrej jakości naczynie do pieczenia kury 

Jeśli nie wiesz jeszcze jak upiec kurczaka w piekarniku, zacznij od zakupu odpowiedniego akcesorium w postaci brytfanki. Najczęściej spotkać można te aluminiowe, powleczone specjalną nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu możesz ograniczyć ilość tłuszczu niezbędnego do przygotowania potrawy. Konieczne zwróć uwagę na dno, które powinno umożliwiać równomierne przewodzenie ciepła. Do brytfanny powinna być dołączona solidna szklana pokrywa, najlepiej wyposażona w dozownik oleju. Dzięki niemu możesz dodawać składniki w trakcie pieczenia, bez konieczności otwierania pokrywki. Co prawda w przypadku kurczaka taka pokrywa nie będzie Ci potrzebna, jednak solidne naczynie przyda Ci się do każdego rodzaju mięsa. 

Mniejsze naczynia do pieczenia mięsa w piekarniku pozwolą je później ponownie podgrzać 

Brytfanny są zdecydowanie liderem, jeśli chodzi o naczynia do pieczenia kurczaka w piekarniku. Zawdzięczają to swoim rozmiarom, a co za tym idzie, pojemności. Jeśli jednak chcesz upiec jedynie fragment kury, możesz sięgnąć po mniejsze rozwiązania. Naczynia żaroodporne sprawdzą się tutaj znakomicie. Wykonane z ceramiki, równomiernie się nagrzewają i pozwalają osiągnąć satysfakcjonujący efekt. Dodatkową zaletą naczyń jest ich wygląd, który sprawia, że możesz je od razu podawać na stół. To przydatne także, gdy później chcesz odgrzać fragment mięsa, który pozostał.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl