Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Jak zrobić steka, by każdemu smakował wyśmienicie?

Choć dla niektórych może to wydawać się trudne, przygotowanie smażonego steka wymaga jedynie przestrzegania kilku zasad. W kwestii smaku tylu ludzi ile opinii, lecz technika zawsze jest podobna. Dobrej jakości mięso jest podstawą, tak samo, jak akcesoria kuchenne i dodatki. Więc jak zrobić steka, by wyglądał i smakował nawet największemu smakoszowi?

Przygotuj mięso według ściśle określonych zasad

O jakości dania decyduje kawałek wołowiny, który poddasz obróbce, dlatego koniecznie musi to być mięso świeże: polędwica, antrykot lub rostbef, w temperaturze pokojowej. Oczyszczony z błon plaster o grubości 2-3 cm trzeba wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Nim umieścisz go na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, wystarczy posolić go z jednej strony, a dopiero po smażeniu i obróceniu – z drugiej. Absolutnie zakazane jest nakłuwanie mięsa widelcem i przesuwanie po patelni. Przed podaniem koniecznie oprósz kawałek pieprzem, a nim go podasz, odczekaj pięć minut, aż soki wewnątrz kawałka przestaną wrzeć. Gdy już wiesz, jak zrobić steka, sprawdź, czego do tego potrzebujesz.

Szczegóły, które decydują o smaku – odpowiednie akcesoria

Sekret smacznego steka to mięso, ale też umiejętności, które zależą od wyposażenia Twojej kuchni. Przede wszystkim potrzebujesz dobrej jakości patelni ze stali nierdzewnej lub żeliwnej, z grubym dnem lub grillowej. Nie używaj nowej, o wiele lepiej sprawdzi się ta, która już swoje ma za sobą, jednak powinna być czysta i sucha. Żadne obce aromaty nie są wskazane, gdy zastanawiasz się jak zrobić idealnego steka. Zapomnij o pokrywkach, za to zainwestuj w dobre szczypce silikonowe lub łopatkę, byleby nie metalową. Mięso smaży się około dwóch minut z każdej strony, i tutaj bardzo ważne jest Twoje wyczucie.

Termometr do mięsa niekoniecznie jest dobrym pomysłem

Jeśli nie masz pewności, możesz sprawdzić temperaturę wewnątrz steka za pomocą termometru, jednak może to mieć wpływ na jego smak. Ponieważ nie zaleca się jego nakłuwania, nie każdy decyduje się na ten krok. Niektórzy wolą zaryzykować, niż stracić cenne składniki.Nie zrażaj się, jeśli nie wyjdzie Ci od razu idealnie. Nie każdy, nawet gdy już wie jak zrobić steka, może pochwalić się satysfakcjonującym efektem. Metoda prób i błędów dopasujesz rodzaj mięsa do każdego z domowników, by móc cieszyć się wspólnym, smacznym posiłkiem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl