Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Pieczenie chleba w domu. Przekonaj się, jakie to proste!

Ceny chleba sukcesywnie rosną, jednak ze wzrostem wydatków na pieczywo jego jakość pozostaje przeciętna. Dlatego coraz więcej osób zaczyna interesować się pieczeniem chleba na własną rękę. Okazuje się, że przygotowanie własnego, chrupiącego i wykonanego z naturalnych składników bochenka jest proste. Sprawdź, dlaczego domowe wypieki są najlepsze!

Dlaczego chleb z piekarni przestaje być popularny?

Piekarnia jest biznesem, dlatego podstawowym zadaniem piekarza nie jest oferowanie chleba, a zysk. Można zarabiać przez sprzedawanie chleba wysokiej jakości. Wtedy jego cena będzie znacznie wyższa od średniej rynkowej kwoty, do której przyzwyczajeni są ludzie. Przez to mniej osób zdecyduje się na jego zakup. Drugim rozwiązaniem jest oferowanie słabej jakości pieczywa z tanich składników, które jest ze średniej półki cenowej. Paradoksalnie więcej klientów skusi się na taką propozycję. W ten sposób dostajesz coraz mniejsze bochenki z coraz gorszych składników za jeszcze wyższą cenę. 

Pieczenie chleba w domu jest zdrowsze!

Doskonałą alternatywą dla piekarni, które oferują coraz droższe pieczywo słabej jakości, jest pieczenie chleba w domu. W ten sposób możesz kupić składniki ze sklepu, który sama wybrałaś. Zdecydować się na mąkę bio lub specjalne drożdże. Możesz zastosować odtłuszczone mleko, ekologiczny olej i krystalicznie czystą wodę. I w ten sposób przygotować chleb, który będzie pachniał, smakował, a także wyglądał niczym tradycyjne wiejskie wypieki. To wszystko jest możliwe w domowym zaciszu. Wystarczy tylko znaleźć dobry przepis i odważyć się zrobić swój pierwszy bochenek.

Czego potrzebujesz do zrobienia bochenka?

Pieczenie chleba jest bardzo proste. Do zrobienia bochenka potrzebujesz piekarnika, miski, jednej foremki na ciasto, dwóch szklanek oraz rąk do zagniatania ciasta. Tylko tyle wystarczy, bo reszta procesu polega głównie na znalezieniu przepisu, który odpowiada Twoim oczekiwaniom. Tutaj warto sugerować się opiniami internautów oraz trzeba odważyć się na eksperymenty. Czasami pierwsze próby będą wymagały dopracowania, jednak przy następnym pieczeniu będzie lepiej.

Do wyboru są dwa rodzaje chleba. Pierwszym są te przygotowane z udziałem drożdży, druga wersja używa zakwasu. Najłatwiej jest zacząć od przepisów wykorzystujących drożdże, ponieważ ich przygotowanie zajmujemniej czasu. Gdy poczujesz wyjątkowy smak i zapach chleba oraz satysfakcję wynikającą z własnego wypieku, z pewnością propozycja piekarni będzie mniej atrakcyjna.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl