Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Producent: ROSSNER (przejdź do produktów)

SZYNKOWAR DO WĘDLIN STALOWY TERMOMETR 1,5L + WORKI

Przejdź do sekcji Opinie
Cena 89,88 zł
szt.
Dostępność:
na magazynie
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod produktu: TW58

Opis

SZYNKOWAR Z TERMOMETREM + WORECZKI GRATIS


  • Wykonany ze stali nierdzewnej

  • Pojemność ok. 1.5l

  • Prosta budowa ułatwia używanie i czyszczenie urządzenia

  • W zestawie termometr

  • Bardzo solidne wykonanie

    Specyfikacja:



  • Wysokość całkowita 20cm

  • Średnica 11,2cm


PRODUKT ZAPAKOWANY W PUDEŁKO

Urządzenie idealnie dla smakoszów wyrobów mięsnych chcących spróbować własnych sił w ich gotowaniu. Idealny do domowego wyrobu zdrowych wędlin, bez sztucznych dodatków i konserwantów.

Przepis na pyszną domową szynkę:


Składniki:


0,90kg szynki lub łopatki


25g soli peklowej


2 ząbki czosnku (jeżeli ktoś nie lubi nie musi dodawać)


1 łyżeczka majeranku


1 łyżeczka żelatyny


1 łyżeczka cukru pudru


0,1 litra wody

Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałeczki (aby łatwiej nam było upchać je w szynkowarze), następnie każdy kawałek lekko ubijamy tłuczkiem i wsypujemy 25 g soli pekolowej. Wszystko dokładnie dłuższą chwilkę mieszamy- ugniatamy, zawijamy w worek i wstawiamy na 3-4 godz. do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy do niego 0,1 litra wody z płaską łyżeczką cukru pudru, dokładnie mieszamy, dosypujemy łyżeczkę żelatyny, nadal mieszamy, dodajemy majeranku i wyciśnięty czosnek i wszystko mieszamy. Do szynkowaru wkładamy woreczek foliowy (jest w zestawie razem z szynkowarem) i do środka ciasno układamy mięsko, staramy się nie pozostawiać w środku powietrza. Kiedy mięsko jest już w środku ,zawijamy końcówkę woreczka, nakładamy metalowy talerzyk , przycisk i sprężynę, przykręcamy zaworek. Tak przygotowane mięso wkładamy na 2 doby do lodówki. Po tym czasie wykładamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą, tak aby woda była 3-4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowarki i parzymy 2 godziny w temp. 80 stopni C. Po 2 godzinach wykładamy szynkowar do zimnej wody w celu ochłodzenia, a potem jeszcze przez noc trzymamy w lodówce.



    W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na gotowanie wędlin w takich szynkowarach z wykorzystaniem wielu innych ziół i przypraw.

    Opinie

    0.00
    Liczba ocen: 0
    Oceń i opisz

    Polecane produkty