Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Postaw na jakość i dowiedz się, jaka patelnia będzie dla Ciebie najzdrowsza!

Przygotowywanie posiłków to sztuka, którą warto doprowadzać do perfekcji. Miłośnicy gotowania cenią sobie nie tylko dobrej jakości produkty spożywcze, ale również solidny, trwały sprzęt, który służy do odpowiedniej obróbki kulinariów. Podczas tworzenia dań często używasz patelni, na której podsmażasz, odgrzewasz czy karmelizujesz określone potrawy. Poznaj kilka naturalnych materiałów, z jakich są wykonywane patelnie i sprawdź, która z nich okaże się najzdrowsza.

Co oznacza, że patelnia jest najzdrowsza?

W dzisiejszym świecie konieczność stosowania różnego rodzaju diet wymusza potrzebę użytkowania sprzętów do gotowania nieco wyższej jakości. Smażenie produktów należy do procesów niekorzystnie wpływających na zdrowe odżywianie, warto więc postawić na akcesoria, dzięki którym zminimalizujesz kaloryczność dań. W jaki sposób to zrobić? Musisz zacząć od wybrania porządnej patelni! Co właściwie oznacza, że dana patelnia jest najzdrowsza? Kluczowe jest samo smażenie na tłuszczu – jeżeli wyposażysz się w sprzęt posiadający nieprzywierającą powłokę, ilość tłuszczu będzie zmniejszona lub nie będzie on w ogóle potrzebny, a potrawy staną się zdrowsze.

Sprawdzamy materiały, z których powstają najzdrowsze patelnie

Jednym z najlepszych pod względem obróbki produktów jest patelnia granitowa. Ściślej rzecz ujmując, jest to patelnia wykonana ze stali nierdzewnej lub aluminium wysokiej jakości, pokryta granitową powłoką. Pomimoże należy ona do dość drogichmodeli, jest chętnie wybierana przez zwolenników zdrowego odżywiania. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału doprodukcji oraz powłoki typu non-stick, smażone jedzenie nie przywiera do jej powierzchni, zyskując na wartości. Największym plusem tego rozwiązania jest fakt, że podczas działania wysokiej temperatury nie wydzielają się szkodliwe toksyny. Powłoka jest też na tyle trwała, że nie ma szans na jej zarysowanie.

Która patelnia należy do najzdrowszych? Na uwagę zasługuje typ marmurowy, który nie wchodzi w żadną interakcję ze smażonym jedzeniem. Ten rodzaj patelni umożliwia całkowicie beztłuszczowe przygotowywanie posiłków, jednocześnie chroniąc dania przed przypaleniem.

Jaka patelnia będzie najzdrowsza? Wybieramy konkretne modele!

Decydując się na zmianę dotychczasowego systemu odżywiania, warto postawić na modele najzdrowszych patelni. Zrezygnuj z artykułów zawierających teflon, którego powłoka wydziela szkodliwe opary, uaktywniane bezpośrednio do jedzeniaw momencie smażenia w wysokiej temperaturze. Wybierz raczej patelnię ceramiczną, marmurową lub granitową, która zagwarantuje Ci zdrowe i smaczne posiłki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl